Hoe Grillo ook een show maakt van de kabinetsformatie

Eigenlijk had Beppe Grillo helemaal geen zin om te gaan praten met Matteo Renzi, de jonge burgemeester van Florence die probeert een kabinet te formeren. Maar uit een peiling op zijn blog bleek dat een meerderheid van de aanhangers van zijn Vijfsterrenbeweging vond dat hij wel moest gaan, als onderdeel van de politieke consultaties die Renzi dezer dagen voert. Ook al verschilt hun stijl aanzienlijk, zowel Renzi als Grillo claimen dat ze Italië ingrijpend willen veranderen.

Zo zat Grillo gisteren in een zaaltje van het parlement tegenover Renzi. Grillo in das jasje met een donkerblauw overhemd, Renzi in hemdsmouwen, wit overhemd met das. Maar een gesprek werd het niet – misschien ook wel niet omdat de ontmoeting direct werd gestreamd op internet. Het is nu een van de meest becommentarieerde filmpjes in Italië (tekst in Italiaans zonder ondertitels).


Renzi begint het gesprek te zeggen dat hij geen parlementaire steun vraagt van Grillo’s partij, maar wil uitleggen wat voor hervormingen hij de komende vier maanden wil doorvoeren. Doel is om als Italië in juli de halfjaarlijkse voorzitter van de Europese Unie wordt, ,,te laten zien dat we ons huiswerk hebben gedaan”. Maar als hij de details wil toelichten, onderbreekt Grillo hem.

Grillo: Ik ben hier niet gekomen om over programma’s te praten.

Als Grillo een paar keer heeft gezegd dat hij Renzi als een vertegenwoordiger van het oude politieke bestel zit waartegen zijn beweging te hoop loopt, wordt het Renzi even te veel.

Renzi: Dit is niet de trailer van je show. Ik weet niet of je problemen heb met de voorverkoop.

Grillo: Wat je ook zegt, je bent niet geloofwaardig

Renzi: Kan ik wat zeggen?

Grillo: Nee. Ik ben  niet gekomen om te praten. Ik ben gekomen om mijn enorme verontwaardiging te laten zien voor wat jij vertegenwoordigt, het systeem dat je vertegenwoordigt, dat interesseert ons niet.

Grillo blijft Renzi onderbreken zodra die iets wil zeggen. Geef me één minuut, zegt Renzi.

Grillo: Die geef ik je niet meer. Ik deel je met plezier mee dat we geen enkel vertrouwen in je hebben, we hebben geen enkel vertrouwen in jouw systeem. Ik ben niet meer democratisch met iemand als jij.

Aan het einde kan Renzi zijn irritatie niet meer inhouden:

Renzi: Stap uit dit blog. Stap uit deze streaming. Dit is een plaats waar het over de echte pijn van mensen gaat. We moeten echt problemen bespreken.

Grillo: Dit gesprek is afgelopen.

Het verloop van het gesprek laat zien hoe moeizaam het ook voor iemand als Renzi, die ook van jonge kiezers veel steun krijgt omdat hij qua leeftijd en optreden de hoop op vernieuwing belichaamt, is om Grillo mee te krijgen. Die blijft dwars liggen voor alles wat geen radicale afrekening met het bestaande bestel is. Al het andere is in zijn ogen collaboratie – een standpunt waarover ook in zijn eigen beweging steeds meer kritiek komt.

Posted in politiek | Tagged , | Leave a comment

Paus Franciscus: liever een vuile kerk met blauwe plekken.

Het is de eerste lange tekst die volledig door hemzelf is geschreven: de apostolische brief Evangelii Gaudium (De vreugde van het Evangelie), vandaag gepubliceerd (hier een samenvatting in het Engels, hier de volledige tekst).

Het is een bevestiging en uitwerking van wat paus Franciscus de afgelopen maanden heeft gezegd in zijn dagelijkse preken, zijn toespraken, en twee interviews. Deze lange tekst is een soort regeringsprogramma – in de Duitse vertaling gebruikt het Vaticaan het woord ‘Schreiben’, in andere talen het woord ‘exhortatie’, dat oproep, aansporing betekent,

De centrale gedachte is dat de kerk ingrijpend moet veranderen. Niet in de leer op het gebied van abortus, waarschuwt paus Franciscus. En ook voor vrouwelijke priesters ziet hij geen plaats. Maar in veel andere opzichten vormt de tekst een manifest waarin wordt opgeroepen tot radicale verandering. Continue reading

Posted in Vaticaan | Tagged , , | Leave a comment

De laatste dag van volksvertegenwoordiger Silvio Berlusconi?

Is het de laatste dag van Silvio Berlusconi als volksvertegenwoordiger? Italië houdt de adem in. Morgen, gepland om half tien, moet de Senaat stemmen. Het gaat over de vraag of de wet die bepaalt dat volksvertegenwoordigers die tot meer dan twee jaar zijn veroordeeld, worden geschorst, ook van toepassing is op Berlusconi. Die is deze zomer veroordeeld tot vier jaar cel wegens financiële fraude. In de praktijk is dat één jaar huisarrest of taakstraf, maar dat telt voor die wet niet mee.

Berlusconi heeft een wanhoopsoffensief ingezet, op twee fronten. Continue reading

Posted in politiek, Uncategorized | Tagged | Leave a comment

Het interview met de paus: de belangrijkste passages

In het eerste lange interview sinds hij in maart tot paus werd gekozen, haalt Franciscus heel wat heilige huisjes omver. Het interview, hier in extenso te lezen, bevat meer dan tienduizenden woorden. Hieronder een short read van de Engelse tekst met de belangrijkste passages.

De uitspraken van Franciscus vormen een groot contrast met de manier waarop Benedictus XVI en in veel opzichten ook zijn voorgangers Paulus VI en Johannes Paulus II het pausschap invulde: met veel nadruk op regels en voorschriften, en een sterk sturende en corrigerende rol voor Rome. In één zin samengevat: veel voorgaande pausen zagen de katholieke kerk als ‘Rome’, terwijl paus Franciscus de kerk veel meer ziet als de verzameling gelovigen met vaak uiteenlopende opvattingen. Dat is een terugkeer naar het idee van ‘kerk’ dat in het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965) ingang vond. Continue reading

Posted in Vaticaan | Tagged , , | Leave a comment

‘Pact van Berlusconi met maffia van 1974-1992′

In het Italiaanse strafrecht spreken de rechters eerst een vonnis uit en geven zij pas later de motivatie daarvoor. Daar kunnen maanden overheen gaan. Zo ook bij de veroordeling in maart van Marcello Dell’Utri, vriend en vertrouweling van mediamagnaat en oud-premier Silvio Berlusconi. Het Hof van Appèl in Palermo veroordeelde hem tot zeven jaar cel wegens banden met de maffia. In een donderdag gepubliceerde motivatie van hun vonnis, 477 pagina’s dik, schrijven de rechters waarom.

Kort samengevat: Dell’Utri had bemiddeld tussen Berlusconi en de maffia. Hij betaalde beschermingsgeld, de mafia liet hem en zijn kinderen ongemoeid – het akkoord stamt uit de jaren zeventig, toen er regelmatig mensen werden ontvoerd in Italië. Continue reading

Posted in maffia, politiek | Tagged , | Leave a comment

Paus wil dat jongeren stampij maken

Jullie moeten stampij maken. De kerk moet de straat op. We zijn veel te veel in onszelf gekeerd.

Dat zijn ongewone woorden voor een paus, en het Argentijnse dagblad Clarin sprak meteen van ..een absolute provocatie”. Het was dan ook geen officiële toespraak, maar het waren opmerkingen die paus Franciscus donderdag maakte, op een op het laatste moment ingelaste ontmoeting met jonge deelnemers aan de Wereldjongerendagen in Rio uit zijn geboorteland Argentinië. Continue reading

Posted in Vaticaan | Tagged , | Leave a comment

Jozef is terug naast Maria, in opdracht van de paus

Paus Franciscus heeft woensdag verordonneerd dat Jozef, volgens de Bijbel de man van Maria en daarmee de pleegvader van Jezus, weer moet worden herdacht in de vaste gebeden in de mis. De huidige teksten verwijzen alleen naar Maria.

Het is het eerste decreet van Franciscus, die in maart tot paus werd gekozen, dat ingrijpt in de liturgie. Continue reading

Posted in Vaticaan | Tagged , , | 1 Comment

‘Verkracht de minister': lid Lega Nord veroorzaakt enorme rel

Deze pagina is niet meer te vinden op Facebook, maar toch hebben heel veel Italianen hem gezien. Want wat Dolores Valandro, een lokale afgevaardigde van de Lega Nord in Padua, haalt hier ongehoord grof uit naar minister van Integratie Cecile Kyenge, de eerste zwarte minister in Italië.

Valandro schreef, als commentaar op een berichtje over een poging tot verkrachting door een Afrikaanse man van twee Roemeense vrouwen:

Is er dan niemand die haar verkracht, dan begrijpt ze tenminste wat het slachtoffer van deze gruwelijke misdaad doormaakt ?????????? Schande!

Dat ging zelfs haar eigen partij, die toch ook in felle bewoordingen kritiek heeft op Kyenge, te ver. Continue reading

Posted in immigratie, politiek | Tagged , , | Leave a comment

Heeft de paus het echt gezegd: corruptie en homolobby in het Vaticaan? Het ziet er wel naar uit

Aan het begin van de middag begon het rond te zingen (zie ook mijn blogje van gisteren): de paus heeft tegenover een groep Latijns-Amerikaanse geestelijken eerdere berichten in Italiaanse kranten bevestigd dat er binnen het Vaticaan een machtige lobby bestaat van homoseksuele prelaten, en dat er sprake is van corruptie binnen de curie, de Vaticaanse bureaucratie. Daarna zijn er twee uitspraken gedaan die dit bericht in grote lijnen lijken te bevestigen: Continue reading

Posted in Vaticaan | Leave a comment

‘Paus bevestigt: er is een homolobby in het Vaticaan’

Een paar Italiaanse media hebben, zonder veel bewijs, in februari geschreven (link naar Italiaans tekst) dat achter het aftreden van paus Benedictus een lobby van machtige homoseksuele prelaten zat. Die zou hem het werken onmogelijk hebben gemaakt. Onzin, klonk het toen vanuit het Vaticaan (zie bijvoorbeeld dit bericht in Le Monde). Maar als de paus het nou zelf zegt …..

Of dat zo is, is de vraag. Vertegenwoordigers van CLAR,  een groep Latijns-Amerikaanse nonnen, paters en andere geestelijken, zeggen in ieder geval dat paus Franciscus het bestaan van zo’n lobby tegenover hen heeft toegegeven. Continue reading

Posted in Vaticaan | Leave a comment