Italië lijkt geen verkiezingsdebat op tv te krijgen

Vanavond zijn Bersani, Monti en Berlusconi op tv, in een speciale uitzending van La7, de enige onafhankelijke tv-zender in Italië (maar hoe lang nog (Italiaanse link)? ). Ze worden apart ondervraagd, één voor één, en gaan niet met elkaar in debat. Opnieuw lijken de Italianen geen directe confrontatie tussen de belangrijkste politieke leiders in een open debat te krijgen.

Zondag legde premier Monti, die moeite heeft zich staande te houden in de campagne, het probleem nog maar eens op tafel in een tweet.


Willen we echt de burger het recht onthouden om zich een idee te vormen op basis van een confrontatie tussen de kandidaten, vroeg Monti.

Het probleem is: iedere politicus wil het debat op een andere manier. Monti wil graag samen met Berlusconi en Bersani. Dat schept een traditioneel beeld van rechts-centrum-links. Berlusconi wil alleen met Bersani in debat, want het is in zijn belang om te doen alsof de verkiezingen een strijd tussen rechts en links zijn. En Bersani? Hij antwoordt dat hij alleen wil deelnemen aan het debat als ook de leiders van twee kleine partijtjes en de populist Beppe Grillo daaraan meedoen.

De kiezer heeft het nakijken. Dat politici zelf wel uitmaken of ze met elkaar in debat gaan, is niet nieuw. In 2001 weigerde Berlusconi een debat met zijn rivaal Francesco Rutelli: hij stond toen voor in de peilingen en Rutelli deed het ook goed op tv. Geen risico nemen dus. Hetzelfde gebeurde in 2008, ook toen stond Berlusconi voor. Alleen in 2006 stemde hij in met tv-debatten met zijn tegenstander Romano Prodi, omdat hij hoopte via een betere tv-performance hoopte de wat pastorale Prodi in te kunnen halen – wat uiteindelijk net niet lukte.

En Grillo dan? Volgens de laatste peilingen staat die op zeker vijftien procent, en bijna iedereen verwacht dat het meer wordt. Grillo wil helemaal niet in debat met andere politici, want dat zou alleen maar de indruk wekken dat hij ook bij, zoals hij het omschrijft, dat corrupte zootje hoort. Hij wil ook geen vragen van journalisten beantwoorden en zegde zondagmiddag op het laatste een tv-interview af. Het zou zijn eerste zijn geweest in deze campagne.

Grillo voert campagne via internet en met een ‘tsunami-toer’ waarmee hij veel pleinen vol krijgt – zoals links graag deed. Daarom tekent van cartoonist Giannelli in de Corriere della Sera Grillo op het hoofd van Bersani: Waarom zou ik op tv willen komen? Mijn kracht ligt op de piazza.

 

This entry was posted in media, politiek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>