Vendola, de coalitiepartner die wordt verguisd door Monti

Als de voorspellingen kloppen, is Bersani genoodzaakt een regeerakkoord te sluiten met Monti. Maar hoe moet dat dan met Vendola?

Nichi Vendola, president van de regio Puglia, leidt de kleine linkse partij Sel (de letters staan voor links, ecologie, vrijheid). Welkom, links, zo luidt zijn slogan. Hij is linkser dan Bersani, wil veel meer nadruk op werkgelegenheid en sociale zekerheid, heeft harde kritiek op het banken en kapitalisten. Samen hebben Vendola en Bersani een alliantie gesloten. De Sel schommelt op rond de vijf procent van de kiezers, en dat kan net de doorslag geven voor Bersani om de grootste te worden.

Maar Monti, die probeert kiezers weg te lokken uit het kamp van Berlusconi, wil niets weten van Vendola. Maandag zei hij (Italiaanse link; hier een bericht in het Engels):

Io non ho e non avrò niente in comune con questa coalizione di sinistra
Ik heb niets gemeen met deze linkse coalitie en zal dat ook niet hebben.

Aanleiding om eens naar Vendola te gaan luisteren. Maandagavond sprak hij in de bioscoop Andromeda in Brindisi, een havenstad in zijn eigen regio. De zaal puilde uit. Er waren meer mensen dat toen Bersani zaterdagavond in Brindisi was, in een andere bioscoop.

Hij begint met te zeggen dat het hem veel te vaak gaat over de vraag of hij wel met Monti zou kunnen samenwerken. Maar hij kan hier ook niet omheen

Wat ons scheidt, professore Monti, is het idee dat je moderner wordt als de werknemers hun rechten afneemt.

Het is een vooral verwijzing naar de hervorming van het arbeidsrecht. Monti had veel verder willen gaan, Vendola heeft kritiek op de hervorming. Tegelijkertijd proef je uit zijn toespraak de ervaring als bestuurder die hij heeft opgedaan als president van de regio. Vendola is ook pragmatisch.

Ik wil niet de partij van het protest zijn. Ik wil niet alleen maar de woede aanwakkeren en dingen afbreken. Ik wil werken aan de wederopbouw van Italië.

We zijn een land in verval, zei Vendola. Maar als hij de problemen opsomt noemt hij  niet de euro of over de staatsschuld, maar onderwijs, werk, milieu.

We hebben in de campagne meer gesproken over de spread dan over werklozen. De sociale problemen zijn het zwarte gat waarin de idealen van Europa over samenwerking en solidariteit kunnen verdwijnen.

Vendola komt voort uit de partij Communistische Heroprichting, die pas na een verkiezingsnederlaag in 2008 het communisme afzwoor. Lang heeft de partij gekozen voor het compromisloze vasthouden aan een eigen gelijk. Vendola is, zeggen ook mensen uit de zaal met wie ik na afloop spreek, veel pragmatischer. Maar wat in de campagne gezegd is, is daarna niet altijd zo makkelijk weer terug te nemen.

This entry was posted in politiek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>