Celentano schrijft lied om Grillo te steunen

,,Als je niet gaat stemmen, doe je jezelf pijn”. Het is de eerste zin van een lied dat des Italiaanse zanger Adriano Celentano vandaag op zijn website heeft gezet, gratis te downloaden op zijn blog. Maar het is geen neutrale oproep aan de kiezers om te gaan stemmen.  Celentano gaat nadrukkelijk achter Beppe Grillo staan, de komiek die met zijn anti-politieke boodschap volle pleinen trekt.

Celentano, inmiddels 75 jaar, heeft veel aandacht getrokken met deze steun voor Grillo (zie bijvoorbeeld hier en hier, Italiaans). De politici vernietigen alles en vertellen alleen maar leugens, schrijft hij in zijn tekst. Nee, dan Grillo. Vanuit het niets opgekomen en ,,voorbeeld van een nieuwe politiek die in heel Europa zichtbaar zal worden.”

Ga stemmen, zingt Celentano. ,,Als je niet gaat stemmen verandert er niets. Als je niet gaat stemmen komen ze weer terug.”

Grillo is vooral tegen: tegen bezuinigingen om in de eurozone te blijven, tegen de oude politiek (allemaal). Het is een proteststem die nog steeds lijkt aan te zwellen, gezien de steeds volle pleinen die hij trekt. Vrijdagavond moet de apothese worden, met een grote demonstratie op piazza San Giovanni in Rome, het plein waar links traditioneel zijn grote manifestaties houdt. Hij heeft nog een andere grote naam aan zich weten te binden: ook schrijver en toneelmaker Dario Fo staat achter Grillo. En er wordt op gespeculeerd (Italiaans) dat Fo en Celentano samen ook in Rome zullen zijn.

 

 

This entry was posted in kunst, media, politiek and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>