Een brief van de belastingdienst – of nee, van Berlusconi

Wie wil dat niet, geld terug van de belastingen? Duizenden Italianen hebben de afgelopen dagen in hun brievenbus een witte envelop gevonden met daarop de tekst: ,,Belangrijke mededeling. Teruggave IMU 2012” – de IMU is de belasting op het eerste huis die premier Monti weer had ingevoerd nadat Berlusconi die in 2008 had afgeschaft.

Vetgedrukt staat er boven dat het gaat om de manier waarop je je geld terug kunt krijgen. Wie gaat lezen, ontdekt dat de brief niet van de belastingdienst komt, maar van Silvio Berlusconi. In twee kantjes schrijft de oud-premier wat hij allemaal wil afschaffen aan belastingen en overheidsuitgaven, om te beginnen met de publieke financiering van politieke partijen en de IMU.

Veel Italianen zijn woedend over deze brief. Zie bijvoorbeeld deze tweet van Marco Pannella, leider van de Radicale Partij en ooit een bondgenoot van Berlusconi:

(Partijgenoot Emma Bonino had verteld dat een vrouw haar had gevraagd waar ze de IMU kon terughalen. Dit land slikt werkelijk alles.)

Sommigen hebben al aangekondigd dat ze Berlusconi willen aanklagen wegens een poging om stemmen te kopen.

This entry was posted in politiek and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>