De problemen en het potentieel van Taranto

Taranto, een eeuwenoude havenstad in de hak van de Italiaanse laars, heeft veel meegekregen van de natuur. De stad ligt aan een natuurlijke baai en heeft ook nog een binnenzee, de Mare Piccolo. Maar Taranto is ook een symbool geworden voor de problemen van Zuid-Italië en van de Italiaanse economie. Net buiten de oude stad ligt een enorm industrieterrein, met een olieraffinaderij en vooral, oorzaak van veel problemen, de staalfabriek Ilva, een van de grootste van Europa.

Een medisch rapport vorig jaar zomer bevestigde met cijfers wat veel mensen eigenlijk al wisten: die staalfabriek is verantwoordelijk voor veel vervuiling, waaronder fijnstof en dioxine. Op last van justitie draait de fabriek nu op halve kracht en heeft de steenrijke eigenaar, Emilio Riva,  huisarrest gekregen.

Maar die fabriek is ook verantwoordelijk voor veel werkgelegenheid. Veel inwoners van Taranto hebben nu het gevoel dat ze moeten kiezen tussen werk en gezondheid – donderdagmiddag staat hierover een groot verhaal in NRC Handelsblad.

Hier wordt ook weer een stukje tragiek van het zuiden zichtbaar. Er is zo veel potentieel, maar er zijn ook zo veel problemen. Neem de oude stad. Als je daar langs rijdt, over de boulevard, lijkt het wel een bouwval. Maar loop een van die smalle steegjes binnen en je komt een bruisend broeinest van activiteit tegen. De meeste gebouwen zijn vervallen, af en toe stort er wat in. Maar hier en daar zijn de gewelven opgeknapt, de gevels gerestaureerd, en dan wordt een gehavende bouwval ineens een kunstschat. Potentieel genoeg in Taranto, potentieel dat veel verder gaat dan de zware industrie net buiten de stad. Maar wie weet dat goed te activeren?

 

This entry was posted in economie and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>