Grillo 1, Berlusconi 2, Monti 3, Bersani 4 – op het internet

Dit is een ranglijst waar Monti en vooral Bersani zich ernstig zorgen over moeten maken. De Italiaanse internetprovider Tiscali heeft via een geavanceerde meetmethode in de verkiezingscampagne bijgehouden over wie het meest wordt gesproken op het internet: blogs, Facebook, Twitter, etc. Zo ontstaat een beeld van het netsentiment.

Het is niet meteen een indicatie voor de populariteit, ook kritiek telt mee. Maar iedere politicus zal zich afvragen of het goed is als er helemaal niet over hem of haar wordt gesproken. Dan zou er voor Bersani een alarmbel af moeten gaan. In de afgelopen drie weken heeft hij steevast achteraan gestaan in de deze ranglijst. Drie weken geleden was Monti de meest besproken politicus, twee weken geleden Berlusconi. Nu dus Grillo. Door internet en door zijn ‘tsunami-toer’ waarmee hij overal de pleinen vol krijgt beginnen steeds meer mensen zich af te vragen: hoe groot kan deze populist wel niet worden?

Bersani moddert voort. Ook op een verkiezingsbijeenkomst woensdag in Sicilië wist hij de menigte niet echt enthousiast te krijgen. Ook als je alleen naar de positieve vermeldingen op internet kijkt, zoals in het staatje hieronder, doet de man die een maand geleden het premierschap nog veilig in zijn zak leek te hebben, het niet goed. Met nog maar twee campagnedagen te gaan, donderdag en vrijdag, groeit de onrust op links.

 

Ook de kernwoorden zijn geïnventariseerd. Dat ziet er iets beter uit voor Bersani. Lavoro, werk, is zijn woord. Maar  tasse (belastingen) en IMU (belasting op het eerste huis) horen bij Berlusconi, en basta vat het programma van Grillo samen.

 

 

This entry was posted in media, politiek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>