Op de piazza San Giovanni met volksmenner Grillo

Hoe  de verkiezingen zondag en maandag ook uitpakken, een morele winnaar is er al: Beppe Grillo. Dik in de zestig, een leven achter de rug als komiek die volle zalen trekt. Nu is hij de verpersoonlijking geworden van al degenen in Italië die genoeg hebben van de corruptie en het handjeklap in de politiek, van de zelfverrijking en arrogantie. Op de laatste campagnedag was hij degene die de grootste menigte trok. Was het toeval dat Berlusconi niet verscheen op de slotbijeenkomst van zijn partij? Officieel was hij ziekjes, maar misschien wilde hij wel voorkomen dat Grillo kon roepen dat hij meer mensen heeft getrokken dan Berlusconi.

Het is interessant om te horen wat Grillo roept, maar nog interessanter om te luisteren naar wat zijn aanhangers beweegt. Een paar losse aantekeningen en observaties. 

  • Is Grillo een volksmenner? Jazeker. Hij praat altijd in de hogere versnelling, zweept zijn publiek op, speelt op effect, gooit er de ene one-liner na de andere uit. Zijn tsunami-toer door heel het land is een show. Zoals een taxichauffeur (sorry) vrijdag tegen me zei: er zullen ook wel mensen naar hem komen kijken omdat ze dit keer geen kaartje hoeven te betalen.
  • Zegt hij onzin of dingen die hij niet waar kan maken? Regelmatig. Hij wil banken nationaliseren, terwijl de politieke invloed op banken in het verleden rampzalig is geweest. Hij belooft een soort bijstand, maar laat in het midden waar het geld vandaan moet komen. Zijn programma hangt van goede bedoelingen aan elkaar, niet van goed rekenwerk.
  • Waarom is hij dan zo populair? Omdat hij roept wat heel veel Italianen denken, ook mensen die niets met hem te maken hebben: de politiek heeft gefaald. Ze moeten allemaal naar huis, roept hij, maar eerst nog even een controle om te kijken waar ze hun vermogen vandaan hebben.
  • Zegt hij ook dingen die hout snijden? Voortdurend. Hij hekelt de enorme inkomensverschillen en wil naar een maximumverschil van 1 op 12. Hij haalt uit naar al die politici die in schandalen zijn verwikkeld. Hij constateert dat de machtige vakbonden een deel van het probleem zijn. Hij constateert dat Bersani, de linkse lijsttrekker, vrijwel heel zijn leven door de partij is betaald. Hij rekent voor hoe kleine aandeelhouders de dupe zijn van financiële machinaties. Hij hekelt de slechte kansen voor jongeren omdat ouderen zich vastklampen aan hun machtsposities.
  • Wie zijn zijn aanhangers? Als je rondkijkt op het plein, zie je heel veel mensen zo tussen de 25 en 45 – net als op zijn kandidatenlijst trouwens. Ze gebruiken internet om met elkaar contact te houden en te discussiëren. Ze hebben veelal een vervolgopleiding gedaan. Ze delen lang niet al Grillo’s uithalen en voorstellen, maar zijn het eens met de grondtoon: weg met de oude garde, het is tijd voor een nieuwe politiek. ‘Eindelijk iemand in de politiek in wie ik me herken’, zegt een jonge vrouw die … voor de Kamer van Afgevaardigden werkt.
  • En nu? Dat is voor iedereen de vraag. Hoeveel grillini komen er in het parlement? Laten zij zich gaandeweg inpakken door het politieke bestel, zoals ook grotendeels is gebeurd met een eerdere protestpartij, de Lega Nord? Hoe moet dat als de Grote Leider Grillo buiten de Kamer blijft (hoe is veroordeeld wegens een verkeersongeluk en wil veroordeelden uit het parlement houden, dus dat geldt ook voor hemzelf)? Het is een enorm politiek avontuur. Grillo: ,,Er begint iets wat nog nooit gebeurd is in ons land.”
This entry was posted in politiek and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>