Regisseur Nanni Moretti steunt Bersani – aarzelend

Jarenlang hebben de woorden nageklonken die filmregisseur Nanni Moretti in 2002 op de piazza Navona uitsprak: ,,Met dit soort leiders zullen we nooit winnen.” (Hier na te zien, op 2,43) Het was een aanklacht tegen de machteloosheid en verdeeldheid van links, tegen het in zichzelf gekeerd zijn. En dat door een prominente artiest wiens hart onmiskenbaar links klopt en die een bijtende aanklacht tegen Berlusconi heeft verfilmd: de Kaaiman.

Daarom was de verrassing groot toen Moretti vrijdag op de slotbijeenkomst van de Democratische Partij verscheen. Partijleider Bersani  liet zich het foto-moment niet ontgaan en omhelsde Moretti. Helemaal van hartje ging dat niet, zo blijkt uit het begin van dit filmpje. Ook Bersani hoorde bij de linkse leiders toen Moretti tien jaar geleden zijn hart luchtte.

Moretti zei vrijdag dat er een tijd is om kritiek te hebben op je vrienden en een tijd om je tegenstanders onder vuur te nemen. Hij deed beide:

Maandag zullen we de bevrijding vieren na negentien vreselijke en vernederende jaren, waarin één persoon zestig miljoen Italianen heeft gegijzeld. En de verantwoordelijkheid daarvoor ligt ook bij centrum-links, want toen het de kans had heeft het geen wet tegen het belangenconflict gemaakt.

Dat was een verwijzing naar het linkse kabinet onder leiding van premier Prodi dat in 1996 aantrad. Bersani heeft in de campagne beloofd dat er snel een wet tegen belangenverstrengeling komt. Die zal in de eerste plaats mediamagnaat/politicus/ondernemer Silvio Berlusconi raken.

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>