Grillo valt grondwet aan: Kamerleden hebben beperkt mandaat

De grillini overleggen dezer dagen met elkaar in een hotel in Rome, terwijl deelnemers en journalisten door een glazen scheidingswand over en weer foto’s nemen (foto Corriere della Sera). Beppe Grillo was er maandagmorgen nog niet, en in afwachting van zijn komst hebben de gekozen Kamerleden en Senatoren besloten niet met de pers te praten.

Grillo heeft ondertussen nog eens de touwtjes aangetrokken (zie ook de gedragscode voor de nieuwe volksvertegenwoordigers). In een artikel op zijn blog valt hij artikel 67 van de Italiaanse grondwet aan. 

Ogni membro del Parlamento rappresenta la Nazione ed esercita le sue funzioni senza vincolo di mandato.
(Ieder parlementslid vertegenwoordigt de Natie en oefent zijn functies uit zonder gebonden te zijn aan een mandaat.)

Kiezersbedrog, vindt Grillo (Italiaans). Zo kan iemand gekozen net doen of hij niet verplichtingen heeft naar de mensen die hem hebben gekozen, de partij waarvoor hij kandidaat stond, het programma waaraan hij zich heeft gecommiteerd.

Critici van Grillo hebben inmiddels op Twitter een nieuwe hashtag geïntroduceerd: #grillology. Met name het feit Grillo de leiding strak in handen wil houden en de contacten met de pers wil controleren, stuit op veel kritiek.

 

 

 

This entry was posted in media, politiek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>