Relatief jong kabinet in Italië, veel vrouwen

President Napolitano had erop aangedrongen: graag een nieuw kabinet, na twee maanden wachten, vóórdat maandag de financiële markten weer open gaan. En dat is Enrico Letta, de nieuwe premier, gelukt. Aan het einde van de middag maakte hij bekend dat hij eruit is. Een brede coalitie, relatief jong en veel vrouwen.

Italy’s next premier Enrico Letta said he was satisfied on Saturday at the relatively young team of ministers he announced would be part of his left-right coalition government that is set to end two months of political deadlock.

Hier (Italiaans) de lijst van ministers.

Wat eerste opmerkingen:

  • Aan de kwaliteiten van Letta hoeft niet te worden getwijfeld Hij was eind jaren negentig de jongste minister ooit, en wordt zondag de op één na jongste premier ooit. Maar is hij in staat om zo’n brede coalitie bij elkaar te houden?
  • Vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken wordt Angelino Alfano. Hij is formeel de leider van Berlusconi’s partij. Eind vorig jaar heeft hij, onder andere met een voorstel voor voorverkiezingen voor het lijsttrekkerschap, geprobeerd een eigen koers te varen. Berlusconi floot hem terug toen  bij peilingen bleek dat Alfano zelf weinig losmaakt bij kiezers op rechts. Zal hij nu proberen afstand te nemen van zijn 76-jarige beschermheer? Die heeft in ieder geval tegen FoxNews gezegd dat hij niet meer ambieert ooit nog premier te worden.
  • Op Buitenlandse Zaken komt Emma Bonino – en niet Mario Monti, zoals wel was gesuggereerd. Zij heeft veel internationale ervaring als voormalig eurocommissaris, en politiek gezien betrekkelijk autonoom.
  • Een belangrijke post is Justitie. Daar komt de scheidende minister van Binnenlandse Zaken, Annamaria Cancellieri. Zij heeft het afgelopen jaar een goede reputatie gekregen. Justitie is een gevoelige post voor Berlusconi, tegen wie een aantal processen lopen. Maar de meeste politici op links zeggen Renzi, burgemeester van Florence, na: het doel is niet Berlusconi achter de tralies te krijgen, maar hem met pensioen te sturen.
  • Op economische zaken komt een technicus, Fabrizio Saccomanni, nu nog directeur-generaal bij de Italiaanse centrale bank.
  • Italië krijgt ook zijn eerste gekleurde minister, op Integratie.

Maar er is ook veel kritiek. Was zo’n brede coalitie met Berlusconi nu echt nodig? Lees naar wat journalist Marco Travaglio twittert:

Ze hadden beloofd Berlusconi uit het parlement te zetten, schrijft Travaglio in een verwijt naar de Democratische Partij. In plaats daarvan zitten zijn mensen nu in de regering.

This entry was posted in politiek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>