Steun voor man die op Italiaanse politici wilde schieten

Op Facebook is een groepspagina gemaakt uit sympathie voor Luigi Preiti, de 49-jarige man die zondag bij de ambtswoning van de Italiaanse premier twee carabinieri heeft neergeschoten en een zwangere omstander verwond. In een toelichting staat:

(D)edichiamo questo gruppo alla sua disperazione e siamo contro a chi ha armato la sua mano, la casta con le loro iniquità e loro vera violenza.

(We dragen deze groep op aan zijn wanhoop. We zijn tegen wie zijn hand heeft gewapend, en tegen de kaste met hun ongelijkheid en hun echte geweld.)

Daar blijkt opvallend veel sympathie te zijn voor Preiti. Hoewel de moderator zegt dat oproepen tot geweld worden geweerd, is de toon vaak agressief en gewelddadig. Lees wat ene Limba Vallebella schrijft:

Ha fatto quello che avremmo voluto fare tutti ma ha sbagliato bersaglio! I carabinieri sono poveri lavoratori come noi…….

(Hij heeft gedaan wat we allemaal wel hadden willen doen, maar hij heeft het verkeerde doelwit gekozen. De carabinieri zijn arme werknemers zoals wij.)

De commentaren laten zien hoeveel onvrede en vaak regelrechte woede er is. Het mikpunt is zonder uitzondering de kaste van politici, die goed voor zichzelf heeft gezorgd. Veel politici hebben zich in de ogen van hun critici nauwelijks bekommerd om de groeiende armoede, werkloosheid en radeloosheid. Kardinaal Bagnasco waarschuwt(Italiaans) dat de politici niet moeten onderschatten hoeveel onvrede en radeloosheid er is. Het gist in Italië. Premier Enrico Letta kan hier in zijn regeringsverklaring vanmiddag niet omheen.

Er is meteen ook een stevige discussie op gang gekomen over de vraag of Beppe Grillo met zijn harde uithalen naar de politieke klasse niet geweld in de hand werkt. Grillo, die zijn solidariteit met de carabinieri heeft uitgesproken, zit dit debat als een nieuwe poging om zijn Vijfsterrenbeweging (M5S) buitenspel te zetten. Maar het helpt niet dat een van zijn gemeenteraadsleden in Turijn, Vittorio Bertola, zondagmiddag op zijn Facebook pagina heeft geschreven (zoals geciteerd in Italiaanse media):

Il vero problema non è che qualcuno vada davanti a Palazzo Chigi e spari durante il giuramento del governo. Il vero problema è che in questo momento, ne sono assolutamente certo, ci sono alcuni milioni di italiani che pensano ‘peccato che non abbia fatto secco almeno un ministro’

(Het echte probleem is niet dat iemand naar palazzo Chigi gaat (de ambtswoning van de premier) en schoten afvuurt op het moment dat de regering wordt beëdigd. Het echte probleem is dat er op dit moment, ik ben er absoluut zeker van, enkele miljoenen Italianen zijn die denken ‘jammer dat hij niet op zijn minst een minister heeft uitgeschakeld’.)

De zwaarst getroffen carabiniere heeft een beschadigde wervel opgelopen. Mogelijk blijft hij verlamd.

 

 

 

This entry was posted in politiek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>