Letta kust de pantoffels van Merkel niet

De kersverse Italiaanse premier Enrico Letta is gisteren begonnen aan een Europese rondreis, die hem deze week ook nog in Parijs (vandaag), Brussel (morgen) en Madrid moet brengen. Hij wil opnieuw laten zien, net als Monti, dat Italië weer actief wil meedoen in het Europese debat. En zich daarbij assertiever opstellen en meer nadruk leggen op groeimaatregelen.

Hij heeft in Berlijn gelukkig niet de pantoffels gekust van Merkel, schrijft de Italiaanse Huffington Post (Italiaans). Dat zou niet goed zijn gevallen. Zijn nieuwe minister van Gelijke Kansen en Sport, zelf geboren in Duitsland, heeft gezegd dat het begrijpelijk is (video in Duits, op 1.07) dat mensen die zwaar door de crisis zijn getroffen, afkeer (Abneigung) voelen van Merkel.

Het Bundeskanzleramt heeft de tekst van de gezamenlijke persconferentie al op internet, Palazzo Chigi vanmorgen nog niet.

Merkel zei, enigszins bevoogdend, dat Italië zijn huiswerk goed aan het doen is, maar zeker nog niet klaar is.

Wenn ich sage, dass wir in Europa in einer schwierigen Situation sind, dann sage ich dies aus dem Bewusstsein heraus, dass wir Europa stärker aus der jetzigen Krise herausbringen wollen als Europa in diese Krise hineingegangen ist. Dazu gehört, dass jedes Land seine eigenen Aufgaben erledigen muss. Italien ist hier schon einen beträchtlichen Weg gegangen. Der Ministerpräsident hat gestern in seiner Antrittsansprache im Parlament auch deutlich gemacht, wie die weiteren Schritte aussehen werden.

Waarop Letta reageerde dat Italië Duitsland niet wil voorschrijven wat het moet doen, en dat Berlijn daarom ook Rome niet de les moet lezen.

Wir haben dabei absolut nicht die Absicht, den deutschen Bürgerinnen und Bürgern zu sagen, was sie zu tun haben, so wie die Deutschen auch nicht die umgekehrte Absicht haben, uns zu sagen, was wir zu tun haben.

Letta onderstreepte dat Italië alleen maar meer Europa wil, zich aan de Europese afspraken wil houden, maar wel vindt dat het accent veel meer op groei moet komen te liggen. Laat Europa net zo energie aan groei werken als het zich inspant voor het omlaagbrengen van de schuldenlast, zei hij in antwoord op een vraag.

Wir wollen ein Europa, das neben der Entschlossenheit, mit der es die Regeln für die geringere Verschuldung eingeführt hat, die gleiche Entschlossenheit in Bezug auf Wachstum zeigt.

Hier zit een belangrijk verschil met Merkel. Die onderstreepte nog eens dat voor haar consolidering van de overheidsfinanciën en maatregelen om de groei te stimuleren niet haaks op elkaar staan, maar in elkaars verlengde liggen.

Für uns in Deutschland sind Haushaltkonsolidierung und Wachstum zwei Elemente, die nicht gegeneinander stehen, sondern die sich miteinander entwickeln müssen und die insgesamt zu mehr Wettbewerbsfähigkeit und damit auch zu mehr Arbeitsplätzen führen.

 

 

This entry was posted in economie, Europa, politiek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>