Grillo valt zijn presidentskandidaat aan na kritiek

Beppe Grillo staat onder druk. Het rommelt onder zijn parlementsleden en bij de lokale verkiezingen ging het helemaal niet goed. Nergens heeft hij de tweede ronde gehaald. En nu maakt hij ook al ruzie met de man die hij vorige maand steunde als de enige mogelijke kandidaat voor het presidentschap: Stefano Rodotà. Op diens verjaardag nog wel

Rodotà is vandaag 80 jaar geworden. Hij is een van de grand old man van de Italiaanse politiek, jurist, een links hart, maar altijd enige afstand behoudend tot het formele partij-apparaat. De Corriere della Sera vroeg hem (Italiaans) waarom Grillo het zo slecht heeft gedaan bij de lokale verkiezingen van afgelopen weekeinde. In februari bij de parlementsverkiezingen nog 25 procent, nu zeker de helft minder.

Rodotà zag twee hoofdoorzaken:

  1. Politiek bedrijven in het parlement is heel wat anders dan een protestpartij leiden via felle stukken op een blog, internetdiscussies, en massale verkiezingsbijeenkomsten. Je kunt in de politiek niet altijd nee blijven zeggen, is de suggestie van Rodotà,
  2. In de lokale politiek is het belangrijk dat mensen je op straat zien, dat je er lijfelijk bent en niet alleen virtueel. Ironisch constateert hij dat veel lokale kandidaten van Grillo’s partij klagen over een gebrek aan aandacht van de media. De oude media waren toch onbelangrijk geworden?

Grillo reageerde pissig. Hij schreef een fel stukje (in het Italiaans, nog niet in het Engels)  waarin hij onder andere uithaalt naar ,,een tachtiger die een wonder heeft gezien op internet”. In de tekst staat geen naam, maar in de tag onderaan het stuk staat de naam van Rodotà.

Deze wil niet reageren. ,,Dat is mijn stijl niet.”

 

 

This entry was posted in politiek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>