Borghezio uit eurosceptische fractie in Europees Parlement

Hij had zichzelf al geschorst, maar nu is Mario Borghezio formeel uit de fractie ‘Europa van Vrijheid en Democratie (EFD) in het Europees Parlement gezet. Ook andere radicaal-rechtse en eurosceptische europarlementariërs vonden dat wat Borghezio over de nieuwe Italiaanse minister van Integratie had gezegd, niet door de beugel kon.

Eind april werd Cecile Kyenge beëdigd in die functie.  Zij is een oogarts die is geboren in Kongo en in Italië al geruime tijd actief was in de linkse Democratische Partij. Kyenge heeft van begin af aan gezegd dat zij zich sterk wil maken voor het zogeheten ius soli: iedereen die in Italië wordt geboren, heeft volgens haar recht op de Italiaanse nationaliteit.

Il ministro Kyenge in conferenza stampa

 

Twee partijen die zich fel tegen massa-immigratie keren, de Lega Nord en het kleine, extreem-rechtse Forza Nuova, hebben kritiek op Kyenge (Italiaanse link). Borghezio maakte het helemaal bont toen hij vlak na het aantreden van Kyenge zei (Italiaans filmpje) dat er nu een ” bonga-bonga regering was aangetreden en dat Kyenge in Italië tribale wetten wil gaan invoeren.

Borghezio kritiseert Kyenge

Dat was zelfs voor de EFD te veel. In deze fractie zijn de Lega Nord en de Britse anti-Europese partij UKIP de twee grootste. Ook de Ware Finnen en de Deense Volkspartij zijn hierin vertegenwoordigd. Borghezio is uit de fractie gezet (Italiaanse link) op initiatief van UKIP-leider Nigel Farage. In tegenstelling tot veel fractiegenoten wil Farage de nadruk leggen op euroscepsis en heeft met regelmaat afstand genomen van racistische uitspraken. Daarom moest Borghezio uit de eurofractie, zei hij tegen de Daily Express:

Mr. Borghezio has now been expelled for his repugnant comments. We have sent out an unmistakeable signal that racist comments are unacceptable.

 

This entry was posted in Europa, immigratie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>