Italië woedend over ‘broodje Falcone’ in Wenen

Smakeloos, zo vinden ze in Italië de manier waarop een Weense broodjeszaak (website was vanmorgen niet meer bereikbaar) zijn panini aan de man probeert te brengen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome is zo boos (Italiaans) over de berichten hierover in Italiaanse kranten, dat er zaterdagmiddag in Wenen een officiële diplomatieke demarche is geweest. Een sandwich ‘Don Falcone’ aanbieden met de toevoeging dat deze beroemde maffiabestrijder, in 1992 vermoord bij een geruchtmakende bomaanslag, is ,,gegrild als een worstje” – dat is geen humor meer.

Veel aanstoot hebben ze in Italië ook genomen aan het broodje ‘Don Peppino’. Dat is een verwijzing naar een andere held van de anti-maffia, Peppino Impastato. Op het menu staat erbij: ,,door een bomaanslag gekookt als een kip op de barbecue”.

Ook de namen van beruchte peetvaders komen in deze broodjeszaak terug, en in de verpakking worden ook grappen gemaakt over het geweld van de maffia.

Falcone nel menu di Don Panino "Grigliato come un salsicciotto"

Oostenrijkse humor? Nee, zo blijkt uit een reconstructie (Italiaans) van het tijdschrift Panorama. De eigenaars zijn van Italiaanse afkomst. Niet alle Italiaanse media melden dit detail, maar het maakte de woede onder Italiaanse maffiabestrijders er niet minder om.

Volgens sommige berichten (Italiaans) zou de zaak al enige tijd dicht zijn en zouden de omstreden broodjes alleen maar online te bestellen zijn. Tot zondag. Wie vanmorgen op de website van Don Panino klikte, kreeg deze boodschap:

lieferservice.at

Das Restaurant “Don Panino” würde vorübergehend von Lieferservice.at entfernt

Maar Italianen in Wenen zijn handtekeningen aan het verzamelen. Op hun website schrijven ze:

It is unacceptable that a local restaurant in Vienna bases its advertising strategy on the glorification of awful crimes perpetrated  by the mafia in Italy.

Ze kunnen daar nog wel even mee bezig zijn. In Wenen, zo meldt het weekblad Panorama, heb je ook nog twee pizzerie Al Capone, twee pizzerie Camorra en een pizzeria Mafiosi. En wie niet bang is voor het traditionele scheermes, kan terecht bij kapsalon Haarmafia.

 

This entry was posted in maffia and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>