‘Paus bevestigt: er is een homolobby in het Vaticaan’

Een paar Italiaanse media hebben, zonder veel bewijs, in februari geschreven (link naar Italiaans tekst) dat achter het aftreden van paus Benedictus een lobby van machtige homoseksuele prelaten zat. Die zou hem het werken onmogelijk hebben gemaakt. Onzin, klonk het toen vanuit het Vaticaan (zie bijvoorbeeld dit bericht in Le Monde). Maar als de paus het nou zelf zegt …..

Of dat zo is, is de vraag. Vertegenwoordigers van CLAR,  een groep Latijns-Amerikaanse nonnen, paters en andere geestelijken, zeggen in ieder geval dat paus Franciscus het bestaan van zo’n lobby tegenover hen heeft toegegeven. Op 6 juni kregen zij een audiëntie bij de paus. En zo citeren zij de paus in een uitgebreid verslag op een website voor progressieve katholieken:

(al reflejarle lo difícil de hacerse cargo de la Curia romana, y de la comisión de cardenales que lo apoyará, etc.) Y, sí… es difícil. En la curia hay gente santa, de verdad, hay gente santa. Pero también hay una corriente de corrupción, también la hay, es verdad… Se habla del “lobby gay”, y es verdad, está ahí… hay que ver qué podemos hacer…

Mijn instant-vertaling:

(pratend over hoe moeilijk het is iets aan de curie te doen, en over de commissie van kardinalen die hem daarbij helpt, etc) Ja … het is moeilijk. In de curie zijn heilige mensen, echt, heilige mensen. Maar er is ook een corrupte groep, die is er ook, dat is waar…. Er wordt gesproken over een ‘gay lobby’, het is waar, die is er ook …. we moeten zien wat we kunnen doen.

Als de paus juist geciteerd is, zou dit natuurlijk inslaan als een bom. Het wachten is nu op een reactie uit Rome. Lees hier nog eens wat John Allen, een van de beste Vaticanisten, in februari heeft geschreven over een vermeende ‘gay lobby’ achter het aftreden van Benedictus.

This entry was posted in Vaticaan. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>