Als nu ook Montezemolo het zegt ….

Luca Cordero de Montezemolo is een begrip in Italië. Nu de president van Ferrari, eerder voorzitter van de werkgeversorganisatie Confindustria, iemand met nauwe banden met het machtige Fiat, en in 1990 de succesvolle organisator van het Wereldkampioenschap Voetbal in Italië. Hij heeft nooit bekend gestaan als een vriend van premier Berlusconi, maar gaat nu een stap verder. In een open brief aan La Repubblica schrijft hij dat Berlusconi moet opstappen. In een paar zinnen vat hij het drama Italië samen. 

(L’) ingresso in campo del Fondo monetario internazionale e i rendimenti dei Btp al 6 per cento, indicano che siamo ormai al punto di non ritorno. Non c’ è più un minuto da perdere. Sono in gioco i risparmi degli italiani, la tenuta sociale e la permanenza dell’ Italia nel sistema Euro.

DA MAGGIORANZA e opposizione non arrivano risposte adeguate. Il governo è paralizzato da conflitti interni. L’ opposizione ha una linea di politica economica confusa e non è in grado di garantire quanto richiesto dall’ Europa. Le elezioni non rappresenterebbero dunque una soluzione e paralizzerebbero il paese.

Het is een nieuwe nagel aan de doodskist die wordt getimmerd voor Berlusconi. Juist doordat het alternatief, een verdeelde en zwalkende oppositie, voor veel kiezers weinig aantrekkelijk is, heeft Berlusconi het zo lang kunnen uithouden, ondanks alle schandalen. Het lijkt de verstandigste oplossing: Berlusconi weg en dan een zakenkabinet. De man die de klus moet gaan klaren, is zich al aan het warmlopen: oud-eurocommissaris Mario Monti. Zondag waste hij de premier de oren in een open brief aan Berlusconi, die vrijdag had gezegd de euro maar een rare munt te vinden. Aan het slot deed Monti een wens waar hij duidelijk niet in gelooft:

Confido, signor presidente, che prevalga in Lei l’ ambizione di riportare l’ Italia nel ruolo che le appartiene in Europa, accelerando in silenzio il risanamento, rispetto a quella di un successo elettorale a tutti i costi per la Sua parte politica, ma in un Paese sempre più populista, distaccato dall’ Europa e magari visto come responsabile di un fallimento dell’ integrazione europea.

This entry was posted in politiek and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>