‘Pact van Berlusconi met maffia van 1974-1992′

In het Italiaanse strafrecht spreken de rechters eerst een vonnis uit en geven zij pas later de motivatie daarvoor. Daar kunnen maanden overheen gaan. Zo ook bij de veroordeling in maart van Marcello Dell’Utri, vriend en vertrouweling van mediamagnaat en oud-premier Silvio Berlusconi. Het Hof van Appèl in Palermo veroordeelde hem tot zeven jaar cel wegens banden met de maffia. In een donderdag gepubliceerde motivatie van hun vonnis, 477 pagina’s dik, schrijven de rechters waarom.

Kort samengevat: Dell’Utri had bemiddeld tussen Berlusconi en de maffia. Hij betaalde beschermingsgeld, de mafia liet hem en zijn kinderen ongemoeid – het akkoord stamt uit de jaren zeventig, toen er regelmatig mensen werden ontvoerd in Italië.

De rechters schrijven dat Dell’Utri, geboren in Palermo, dertig jaar lang uitstekende contacten heeft onderhouden met belangrijke maffiabazen als  Stefano Bontade, Mimmo Teresi, en Ignazio en Giovan Battista Pullarà. Een sleutelmoment was mei 1974. De rechters achten bewezen dat Dell’Utri en Berlusconi toen een ontmoeting hebben gehad met Bontade, Teresi en andere kopstukken van de mafia. Toen is ,,een pact voor de bescherming van Berlusconi” gesloten. In ruil voor miljoenen garandeerden de peetvaders dat hij en zijn kinderen veilig waren. Een baantje voor een maffiaman op het landgoed van Berlusconi bij Milaan diende voor beide partijen als een extra garantie.

Door deze afspraken en door het geld dat Berlusconi via Dell’Utri aan de maffia betaalde, heeft de maffia ,,haar macht versterkt en geconsolideerd”. De ontmoeting in mei 1974 ,,tekent het begin van het pact dat Berlusconi, Dell’Utri en Cosa Nostra bindt tot 1992”, schrijven de rechters. Dell’Utri heeft volgens de rechters het contact met de maffia-kopstukken levend gehouden door regelmatig contact met hen te zoeken.

Dell’Utri heeft gezegd dat hij tegen deze uitspraak in cassatie zal gaan.

De motivatie van het vonnis komt op een buitengewoon gevoelig moment voor Berlusconi. Maandag moet een Senaatscommissie besluiten of hij na zijn definitieve veroordeling wegens financiële fraude senator kan blijven of die functie moet neerleggen. Sommige aanhangers van Berlusconi willen het kabinet laten vallen als hun voorman uit de Senaat moet.

This entry was posted in maffia, politiek and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>