De laatste dag van volksvertegenwoordiger Silvio Berlusconi?

Is het de laatste dag van Silvio Berlusconi als volksvertegenwoordiger? Italië houdt de adem in. Morgen, gepland om half tien, moet de Senaat stemmen. Het gaat over de vraag of de wet die bepaalt dat volksvertegenwoordigers die tot meer dan twee jaar zijn veroordeeld, worden geschorst, ook van toepassing is op Berlusconi. Die is deze zomer veroordeeld tot vier jaar cel wegens financiële fraude. In de praktijk is dat één jaar huisarrest of taakstraf, maar dat telt voor die wet niet mee.

Berlusconi heeft een wanhoopsoffensief ingezet, op twee fronten. In een brief aan de senatoren van Democratisch Links en de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo, zijn politieke tegenstanders, schrijft hij:

Io sogno un’italia in cui lo scontro politico non cancelli il rispetto per le persone. Siamo avversari ma non per questo dovrebbe venire meno il rispetto reciproco come persone che hanno una dignità

(Mijn instant vertaling: Ik droom van een Italië waar de politieke strijd niets afdoet aan het respect voor personen. We zijn tegenstanders, maar dat betekent niet dat we over en weer geen respect voor elkaar moeten hebben als mensen met hun waardigheid)

Hij heeft ook geroepen dat schorsing een soort staatsgreep zou zijn. Zijn advocaten hebben nog een laatste poging gedaan om de veroordeling door het Hof van Cassatie in twijfel te trekken. Zij zijn met een aantal nieuwe getuigen gekomen. Uit hun verklaringen zou blijken dat Berlusconi niets wist van de fraude, sterker nog, dat hijzelf is bedrogen. De belangrijkste getuige, zo schrijft de Wall Street Journal (achter betaalmuur) vanmorgen, heeft al jarenlang financiële problemen.

Twee scenario’s voor morgen zijn als een nachtmerrie voor Berlusconi. Eén: hij wordt na de stemming onder veel tumult gesommeerd de Senaat te verlaten. Iemand als hij die gevoelig is voor beelden, begrijpt meteen dat dit de beelden zouden kunnen worden die het definitieve politieke einde van de 77-jarige mediamagnaat betekenen.

Zijn andere vrees betreft justitie. Als hij senator-af is, verliest hij daarmee ook zijn parlementaire onschendbaarheid. Hij vreest dat officieren van justitie in Milaan en Senaat klaar staan om hem dan te arresteren. In Milaan loopt nog een onderzoek naar het aanzetten van getuigen tot meineed in de zaak-Ruby, de minderjarige Marokkaanse op de seksfeestjes van Berlusconi. In Napels loopt een onderzoek naar omkoping van een senator uit het linkse kamp.

En het kabinet? Dat probeert enigszins de angel te halen (link in Italiaans) uit de gevoelige stemming morgen. Een groep dissidenten onder leiding van vice-premier Angelino Alfano, lang de kroonprins van Berlusconi, heeft gezegd dat ze geloven dat Berlusconi het slachtoffer is van politieke vervolging door justitie, maar wil daar niet de brede coalitie over laten vallen. Om te voorkomen dat de  stemming morgen over Berlusconi het symbool wordt voor de scheuring op rechts en dat dit de dissidenten zou doen aarzelen, heeft premier Letta voor vandaag een vertrouwensstemming over de begroting op het programma gezet. Met de gedachte dat daar rechts al verdeeld zal stemmen. Dat komt ook Berlusconi goed uit ,  (link in Italiaans) want dan lijkt het alsof de breuk met het kabinet over een inhoudelijke zaak als de begroting gaat, en niet over zijn persoonlijke lot.

Berlusconi heeft gisteravond nog uitgebreid gedineerd met zijn grote vriend Vladimir Poetin, met wie hij de interesse voor krachtig leiderschap, groffe grappen en mooie dames deelt. Poetin was in Rome in het kader van een al eerder gepland bezoek aan de Italiaanse regering en de paus. Het diner leidde meteen tot geruchten dat Berlusconi een Russisch paspoort aangeboden zou zijn om aan arrestatie te ontkomen. Die berichten zijn snel ontkend van Russische zijde. Maar ze laten zien hoe groot de spanning is in Rome

 

This entry was posted in politiek, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>