Hoe Grillo ook een show maakt van de kabinetsformatie

Eigenlijk had Beppe Grillo helemaal geen zin om te gaan praten met Matteo Renzi, de jonge burgemeester van Florence die probeert een kabinet te formeren. Maar uit een peiling op zijn blog bleek dat een meerderheid van de aanhangers van zijn Vijfsterrenbeweging vond dat hij wel moest gaan, als onderdeel van de politieke consultaties die Renzi dezer dagen voert. Ook al verschilt hun stijl aanzienlijk, zowel Renzi als Grillo claimen dat ze Italië ingrijpend willen veranderen.

Zo zat Grillo gisteren in een zaaltje van het parlement tegenover Renzi. Grillo in das jasje met een donkerblauw overhemd, Renzi in hemdsmouwen, wit overhemd met das. Maar een gesprek werd het niet – misschien ook wel niet omdat de ontmoeting direct werd gestreamd op internet. Het is nu een van de meest becommentarieerde filmpjes in Italië (tekst in Italiaans zonder ondertitels).


Renzi begint het gesprek te zeggen dat hij geen parlementaire steun vraagt van Grillo’s partij, maar wil uitleggen wat voor hervormingen hij de komende vier maanden wil doorvoeren. Doel is om als Italië in juli de halfjaarlijkse voorzitter van de Europese Unie wordt, ,,te laten zien dat we ons huiswerk hebben gedaan”. Maar als hij de details wil toelichten, onderbreekt Grillo hem.

Grillo: Ik ben hier niet gekomen om over programma’s te praten.

Als Grillo een paar keer heeft gezegd dat hij Renzi als een vertegenwoordiger van het oude politieke bestel zit waartegen zijn beweging te hoop loopt, wordt het Renzi even te veel.

Renzi: Dit is niet de trailer van je show. Ik weet niet of je problemen heb met de voorverkoop.

Grillo: Wat je ook zegt, je bent niet geloofwaardig

Renzi: Kan ik wat zeggen?

Grillo: Nee. Ik ben  niet gekomen om te praten. Ik ben gekomen om mijn enorme verontwaardiging te laten zien voor wat jij vertegenwoordigt, het systeem dat je vertegenwoordigt, dat interesseert ons niet.

Grillo blijft Renzi onderbreken zodra die iets wil zeggen. Geef me één minuut, zegt Renzi.

Grillo: Die geef ik je niet meer. Ik deel je met plezier mee dat we geen enkel vertrouwen in je hebben, we hebben geen enkel vertrouwen in jouw systeem. Ik ben niet meer democratisch met iemand als jij.

Aan het einde kan Renzi zijn irritatie niet meer inhouden:

Renzi: Stap uit dit blog. Stap uit deze streaming. Dit is een plaats waar het over de echte pijn van mensen gaat. We moeten echt problemen bespreken.

Grillo: Dit gesprek is afgelopen.

Het verloop van het gesprek laat zien hoe moeizaam het ook voor iemand als Renzi, die ook van jonge kiezers veel steun krijgt omdat hij qua leeftijd en optreden de hoop op vernieuwing belichaamt, is om Grillo mee te krijgen. Die blijft dwars liggen voor alles wat geen radicale afrekening met het bestaande bestel is. Al het andere is in zijn ogen collaboratie – een standpunt waarover ook in zijn eigen beweging steeds meer kritiek komt.

This entry was posted in politiek and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>