Napolitano zoekt alternatief voor Berlusconi

Het was gisteravond een korte verklaring van president Napolitano:

Nell’attuale, così critico momento il paese può contare su un ampio arco di forze sociali e politiche consapevoli della necessità di una nuova prospettiva di larga condivisione delle scelte che l’Europa, l’opinione internazionale e gli operatori economici e finanziari si attendono con urgenza dall’Italia. Il Capo dello Stato ritiene suo dovere verificare le condizioni per il concretizzarsi di tale prospettiva.

Het persbureau Ansa praat er een beetje omheen, en interpreteert dit als een nieuwe oproep om snel effectieve actie te ondernemen. Maar in feite is Napolitano al hardop aan het nadenken over het post-Berlusconi tijdperk. La Stampa ziet de verklaring als een oproep tot een soort regering van nationale eenheid, een kabinet samen met de oppositie. Ook de hoofdredacteur van La Repubblica pleit voor een kabinet dat op een bredere parlementaire basis steunt.

In de Italiaanse realiteit kan dat bijna niet anders dan een soort zakenkabinet worden met vakministers van verschillende politieke signatuur. De man die zo’n kabinet zou kunnen leiden, staat al klaar: Mario Monti.

De Corriere della Sera schrijft vandaag in een hoofdartikel dat het enige dat Berlusconi nog rest, is aftreden. En dan liever vervroegde verkiezingen dan een soort zakenkabinet:

Il tempo di Berlusconi è finito. La resistenza del Cavaliere non ha più senso. Rischia di travolgere il suo partito – che dovrebbe spingerlo a lasciare – e soprattutto il Paese. La crisi è economica, ma anche politica legata alla sua persona. Doveva annunciare prima che non si sarebbe ricandidato e chiedere elezioni anticipate. Come la Spagna.

Vraag is of nieuwe verkiezingen wel het antwoord zijn voor de problemen waar Italië meer worstelt. De verwarring bij de oppositie is immers een van de redenen dat Berlusconi zo lang aan de macht heeft kunnen blijven. En die verwarring en verdeeldheid zijn niet zomaar verdwenen.  Een zakenkabinet biedt betere perspectieven, voor Italië en voor Europa.

This entry was posted in politiek and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>