Giorgio Bocca overleden, een groots journalist

Hij was een van de beroemdste journalisten van Italië, iemand die samen met Indro Montanelli en Enzo Biagi na de oorlog hele generaties aan het denken heeft gezet. Maar op Eerste Kerstdag is Giorgio Bocca op 91-jarige leeftijd overleden. Nooit bevreesd om tegen de waan van de dag in te gaan, altijd helder, en altijd met een scherp oog voor de grote maatschappelijke veranderingen in Italië. Een typische Noord-Italiaan, eigenlijk meer Piemontees dan Milanees, hoewel Milaan zijn woonplaats was. Het was voor mij, als correspondent, een verademing om zijn verhalen en opiniestukken te lezen tussen de vaak barokke retoriek waarin veel andere Italiaanse journalisten zich verliezen. 

Korte biografieën in het Engels zijn hier en hier te vinden. Wie gaat ons nu de waarheid vertellen, vraagt Il Fatto Quotidiano zich af. La Repubblica, de krant waarvoor hij veel heeft geschreven, heeft een pagina vol links naar reacties en eert hem behalve met een kort zakelijk portret ook met een meer persoonlijke terugblik. Veel aandacht daarin voor Bocca’s wortels in het verzet in de Tweede Wereldoorlog – hier een tv-interview waarin hij vertelt hoe dat heel zijn leven zijn waardenpatroon heeft bepaald.

Zijn harde analyses van de Zuid-Italiaanse samenleving zijn velen in het verkeerde keelgat geschoten – eerst rechts, en toen links. En natuurlijk had hij ook blinde vlekken – lees hier een korte kritische kanttekening.

Giorgio Bocca is de laatste van de grote drie die is overleden. Met hem is een rasjournalist verdwenen.

This entry was posted in media and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>